Tapahtumat 2009

Irtokenkäkurssi 24.10.2009

Kurssin suuren suosion vuoksi osallistujat on jaettu kahteen ryhmään:

RYHMÄ 1 (alkaen kello 13)
Hanna Hovi
Marianne Hovi
Niina Enjala
Santeri Enjala
Tiina Vesterinen
Lotta Airila
Jenni Lähdemäki
Laura Hynninen
Marika Peuraniemi
Taru Pentikäinen

RYHMÄ 2 (alkaen kello 16)
Sanna Pietilä
Susan Tekari
Carolina Saarinen
Mira Ala-Pietilä
Sari Rupponen
Taru Prokoijev
Kari Kärkkäinen
Sami Nurminen
Ria Hasunen
Sanni Sirén

Osallistujille tiedoksi: Saavuthan paikan päälle hyvissä ajoin!
Ota mukaan kuitti maksetusta ilmoittautumismaksusta. Loput kurssimaksusta suoritetaan käteisellä paikan päällä.
Jos sinulta löytyy kengitysvälineitä omasta takaa, niin otathan ne mukaasi. Jos riittävästi kiinnostusta löytyy, voimme kurssin puitteissa tehdä edullisen kimppatilauksen kengitysvälineistä. Jos haluat ottaa osaa tilaukseen, niin ilmoittaudu mukaan sähköpostilla tämän viikon aikana eli viimeistään 18.10. Kerro myös, oletko kiinnostunut joistain yksittäisistä välineistä vai koko "perussetistä".
Lisätietoja: Katri Suomi 046-8804051, sisuratsukot@gmail.com

Sisuratsukot järjestää lauantaina 24.10.2009 jokaiselle hevosenomistajalle tuikitarpeellisen IRTOKENKÄKURSSIN.

Haet hevosesi tarhasta tavoitteena tehdä tehokas treenilenkki, mutta suunnitelmat kuihtuvat oitis kasaan huomattuasi arvon ratsusi pudottaneen kengän tarhan perukoille. Soitto kengittäjälle, joka lupaa tulla aikaisintaan viikon päästä lyömään takaisin puuttuvan kengän. Viikon tauko treeniin, sapettaako?!

EI HÄTÄÄ, APU ON LÄHELLÄ! Käytyäsi SISUn irtokenkäkurssin, sinulla on itselläsi tarvittavat tiedot ja taidot, jotta voit lyödä tippuneen kengän takaisin - ja ei muuta kuin maantietä! Kurssi antaa osallistujille myös paremmat edellytykset arvioida hevosen kavioiden kuntoa ja kengitystarvetta.

Ilmoittaudu la 10.10 mennessä sähköpostitse osoitteeseen sisuratsukot@gmail.com. Tarkempi aikataulu + lisäinfoa kurssista lähetetään osallistujille ilmoittautumisajan päätyttyä.

Sisuratsukoiden jäsenille kurssin hinta on 15 e, muilta 20 e. Ilmoittautumismaksu 5 e on suoritettava Sisuratsukoiden tilille 116730-107848. Maksaessasi ilmoittautumismaksua käytä viitettä 1054. Loppusumma maksetaan käteisellä paikan päällä.

Kurssilaiset kengityksen saloihin perehdyttää Pertti Näppinen, jolla on kymmenien vuosien kokemus sekä ratsujen että ravureiden kengityksestä. Kurssi pidetään Punkalaitumella osoitteessa Vehkajärventie 140, 31950 Sadonmaa.

Kurssin sisältö
Teoriaa kaviosta + kengittämisestä
Kengitysvälineet
Kengitysharjoitukset teuraskavioilla
Kengitys käytännössä (1-2 esimerkkihevosta)
(Kahvia & pientä purtavaa tarjolla non-stoppina)

Kurssin tavoite
Jokainen osallistuja osaa kurssin käytyään ottaa hevoselta kengän pois jalasta, muokata kavioita (+ tarvittaessa vääntynyttä kenkää) ja lyödä irrotetun (jatkossa: irronneen) kengän takaisin - oikein ja turvallisesti!

ÄLÄ ANNA IRRONNEEN / IRTOAMASSA OLEVAN KENGÄN OLEVAN ESTE HARRASTAMISELLE - ILMOITTAUDU MUKAAN, JA TEE ELÄMÄSTÄSI ASTETTA HELPOMPAA!

Lisätietoja: kurssin vastuuhenkilö Katri Suomi 046-8804051.

"Kävin muutama vuosi sitten irtokenkäkurssin, ja voin vain suositella mitä lämpimimmin kurssia kaikille hevosenomistajille! Omaa (hevos)elämääni kurssin kautta opitut tiedot ja taidot ovat helpottaneet huomattavasti. Aluksi kengittäminen jännitti hirveästi ja itse työskentely oli kankeata. Lisäksi yhdenkin kavion kengittämisen jälkeen lihakset olivat seuraavina päivinä todella kipeät, ihan kuin mittavammankin urheilusuorituksen jälkeen. Ajan myötä homma on kuitenkin tullut vaivattomammaksi; edelleenkään en ole kovin nopea (yhdessä kaviossa kestää varmaan yhtä kauan kuin ammattilaisella ympärikengityksessä), mutta kengitys hoituu, ja kroppakin sietää sitä jo huomattavasti paremmin (lieneekö tässä ajan myötä ns. kengityslihakset vahvistuneet). Aluksi pidin tukkimiehen kirjanpitoa kengityskerroistani, mutta nyt kengityksiä on jo niin monta takana, että laskelmat ovat ajat sitten seonneet. Omien hevosten (3 kpl) lisäksi olen saanut luvan lyödä kenkää jopa parille vieraallekin hevoselle. Suurin hyöty kengitystaidosta on kuitenkin omien hevosten kanssa toimiessa. Lukemattomat treenit ja muutamat kisatkin olisivat menneen mönkään ilman taitoa.

Muutamia esimerkkejä: Viime vuonna olin sh-tammani kanssa Virossa matkaratsastuskilpailuissa 80 km:n matkalla. Jo n. 20 kilometrin jälkeen huomasin kengän irronneen - onneksi olimme lähellä varikkoaluetta, ja luonnollisesti minulla oli kengitysvälineet mukana reissussa! Pudonnut kenkä oli tipotiessään, mutta minulla oli mukana vanhoja kenkiä. Ei siinä kauaa nokka tuhissut, kun iskin varakengän jalkaan ja matka jatkui - maaliin saakka! Olisipa ollut erikurjaa keskeyttää kisa siihen, hevoseni kun ei ilman kenkää pärjää edes muutamaa kilometriä - kymmenistä puhumattakaan.

Viime vuoden loppupuolella oli aika lyödä lv-tammalleni hokkikengät alle. Oli jo melko myöhäinen ajankohta, ja hieman jopa vaarallista kesäkengillä. Kengitysseppä oli varattu ja tilattu, mutta ikinä ei tämä seppä lyönyt (eikä tule lyömään) tammalle hokkikenkiä. Vallan edesvastuuton hevosenomistaja (siis minä) oli tapansa mukaan n. 10 minuuttia myöhässä sovitusta ajasta, mutta kengittäjä oli tullutkin juuri sillä kellonlyömällä paikalle (monestihan kengittäjät eivät ole lähes tulkoonkaan ajoissa, tiedätte varmaan!). Kun hevonen ei ollut seissyt heti valmiina tallin käytävällä urakan aloittamista varten (vaan killitteli tarhassa n. 50 m tallista), oli kengittäjä tästä suivaantunut; tallille saapuessani löysin seinältä lapun, että kengittäjä oli tullut - ja mennyt saman tien. Kengät oli hankittuna, joten niinpä toinen tilanteesta suivaantunut ryhtyi itse hommiin ja hoiti tammalle hokkikengät joka jalkaan. Ja aivan erinomaisesti olivat ja pysyivät - ja niin pysyi myös tamma pystyssä!

Ja näitä "hätätilanteita" on riittänyt, ja todellakin on MONET treenit pelastettu itse kengittäen. Olen jopa ihan tarkoituksellisesti kengittänyt välillä omat hevoset ympäri, vaivattomuuden ja minun tapauksessa myös rahattomuuden takia. Mielestäni kengät ovat pysyneet ihan yhtä hyvin (joskus jopa paremmin?) jalassa kuin ammattilaisten laittamat, eikä mitään ontumisia yms. ongelmia ole tullut. Tänä vuonna olen kehittynyt jo sille tasolle, että laitan tarvittaessa pohjallisetkin väliin! Ja oppiminen jatkuu kaiken aikaa, samoin (ikuisena?) haaveena on hankkia KUNNON kengitysvälineet, halvimmat mahdolliset kun tahtovat olla aika kehnoja laadultaan…"

(Marjo Iso-Jaakkola - Sisuratsukoiden puheenjohtaja, hevosenomistaja ja hätäapukengittäjä)Webdesing Pumpulienkeli.com
Otsikot kuvat: Sisuratsukot, Pumpulienkeli.com, Pablo Harju, Pumpulienkeli.com