Sisut maailmalla 2014

2014    2013    2011    2010    2009   

Sisut vauhdissa Salon Suomusjärvellä (12.5.2014)

Suomen Matkaratsastusseura ry järjesti matkaratsastuksen kansalliset kilpailut lauantaina 10.5. uusilla reiteillä Salon Suomusjärvellä. Mukana oli ilahduttavan monta SISUn edustajaa, yhteensä peräti 7 ratsukkoa. Tämä teki SISUsta kisojen osallistujamäärältään suurimman seuran! Päivä sisälsi sisulaisittain niin ilahduttavia onnistumisia kuin karvaita pettymyksiä.

Kisojen pisimmällä, 63,4 km:n matkalla, starttasi SISUn riveistä kaksi kovaa lv-tammaa ratsastajineen: Roosa Salopää – Go Get'm Girl ja Sanna Niemelä – Shade. Roosan ja Oonan kisa päättyi valitettavasti keskeytykseen toisen etapin alussa; ”Team Purple” totesi ratsun liikkeen olevan epäpuhdasta ja teki järkevän päätöksen jättää leikki tällä kertaa kesken. Tarkempi kisaraportti löytyy tiimin blogista. Ensimmäistä kertaa tasolla 2.4 startanneet Sanna ja Shade etenivät loppuun asti ylittäen maalilinjan ensimmäisenä – tamman rivakan käyntitahdin ansiosta. Kaikki maaliin ratsastaneet kolme ratsukkoa ilmoittautuivat peräkanaa eläinlääkärintarkastukseen eikä kisaeläinlääkärinä toimineella Jerina Walliuksella ollut huomautettavaa ratsujen kuivumisesta ja liikkeistä. Näin ollen paremmuusjärjestys määräytyi maaliintulojärjestyksen mukaan peruspisteiden ollessa kaikilla kolmella samat ja Sanna & Shade palkittiin kisan yllätysvoittajina! Ratsukko ylitti maalilinjan ainoastaan yhden minuutin ja yhden sekunnin minimiajan jälkeen, jolloin kisan keskinopeudeksi tuli 14,94 km/h.

50,0 km:n ihanneratsastukseen otti osaa, myös ensi kertaa tällä tasolla, Suvi Rask – Indra Art. Matkanteko maittoi ratsukolle ensimmäiselle etapilla, kunnes aivan lenkin lopussa Viirulle tuli huolestuttavia oireita kuten verenvuotoa sieraimista. Kisaeläinlääkäri epäili keuhkoverenvuotoa ja ratsukon kisa päättyi luonnollisesti tähän sairauskohtaukseen. Jerina Wallius antoi Viirulle ensiavun kisapaikalla, jonka jälkeen Suvi huoltojoukkoineen lähti viemään Viiru-parkaa Hyvinkään hevossairaalaan jatkotutkimuksiin.

31,7 km:n alueluokassa starttasivat sisuista Heidi Alanko – Khimaira, Susanna Iskanius - Elegant Evelyn ja Mari Iskanius – Brave Bonanza. Heidi ja Kiira tekivät onnistuneen paluun kisakentille lähes kahden vuoden tauon jälkeen; ratsukko saavutti hyväksytyn suorituksen keskinopeudella 13,8 km/h. Lahden hurjat, Mari ja Susanna Iskanius, tekivät lv-tammoineen myös hienot suoritukset – molemmille tulos keskinopeudella 12,6 km/h.

18,3 km:n seuraluokassa SISUa edusti menestyksekkäästi Pekka Kuparinen – Heronia saavuttaen myös hyväksytyn tuloksen. Pekan ja Taatan keskinopeus oli 11,2 km/h.

Lissun valmennettavat tositoimissa

SISUn Liselott Monni suoritti helmi-maaliskuussa matkaratsastuksen valmentajakurssin ja pääsi heti tositoimiin, kun Nummi-Pusulassa sijaitseva Leppämäki Farm kiinnostui mahdollisuudesta saada lajivalmennusta kotitallillaan. Mukaan valmennuskokeiluun lähti 6 ratsukkoa. Valmennuskertoja oli useampia ja tähtäimeksi asetettiin Suomusjärven kilpailut toukokuussa. Valmennus sisälsi kilpailunomaisia harjoituksia maastossa, istunta- ja taivuttelutunteja kentällä sekä teoriaa. Aina ennen ja jälkeen ratsastuksen Liselott suoritti hevostarkastukset juoksutuksineen ja sykkeen mittaamisineen. Jokaisen valmennuskerran jälkeen valmennettavat saivat kirjallisen palautteen, jossa jokaisen suoritus pyrittiin analysoimaan. Liselott oli tyytyväinen valmennettaviinsa: ”Pikkuhiljaa koko porukka sai varmuutta ratsastukseen ja hevosen esittämiseen tarkastuksessa ja suoritukset paranivat kerta kerralta. Myös hevosten kunto kohosi hyvin. Selkeää kehitystä oli nähtävissä läpi koko valmennuksen.”

Valmennuskokeilu huipentui Suomusjärven kisoihin, jossa ”Lissun tiimiä” edustivat 31,7 km:n seuraluokassa Milla Huttunen (Team Kawerda) – Nellan Salama, Sini Petjoi (L-Ura) – Marruska ja Ninni Klingberg – Herori (L-Ura) sekä 18,3 km:n seuraluokassa Jaate Serlippens (SomRa) – Tupla Pulma ja Pekka Kuparinen (SISU) – Heronia. Ratsastajien lisäksi Liselott oli kisakeskuksessa ja huoltopaikoilla neuvomassa myös ratsukoiden huoltojoukkoja. Tiimityö ja asiantuntija-apu tuottivat tulosta ja kaikki viisi ratsukkoa saavutti hyväksytyn tuloksen!

Valmennettavat ratsukot tietävät nyt kaikki tarvittavat perusasiat ja pystyvät jatkamaan lajin harrastamista omillaan. Intensiivinen valmennusjakso siis päättyy, jatkossa ratsastajat voivat kuitenkin ottaa yhteyttä starttivalmentajaansa, mikäli valmennusapua kaivataan. Jatkoa valmennukseen on luvassa myös Leppämäki Farmilla pidettävällä matkaratsastusleirillä heinäkuussa.

Lähes aina matkaratsastusvalmennuksiin täytyy erikseen lähteä satojenkin kilometrien päähän - kynnys saattaa monelle nousta liian korkeaksi, vaikka kiinnostusta lajiin olisi. Moni kuitenkin kaipaisi valmennuskokemusta rohkaisuksi ennen kisoihin lähtemistä. Liselottin ja Leppämäki Farmin yhteistyö lienee laatuaan ensimmäisiä, joissa matkaratsastusvalmennus tapahtuu ratsukoiden kotitallilla ja -maastoissa. Kokeilu osoittautui menestykseksi – ainakin kisatulosten perusteella! Hyvä indikaattori on myös se, että ratsukot ovat motivoituneita jatkamaan harrastusta kohti aluetason kisoja.

Mikäli vastaavanlainen valmennus kiinnostaa, ainakin SISUn omiin matkaratsastusvalmentajiin voi ottaa yhteyttä!

Liselott Monni (Espoo) liselott.monni(a)gmail.com
Marjo Iso-Jaakkola (Sastamala) marjo.paivikki(a)gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hilla ja Oona tekivät hienon tuloksen Jokioisilla (18.1.2014)

Hilla Salopää ja Go Get'm Girl (kuva oik. Team Pumpulienkeli.com) eivät pakkasta säikähtäneet, vaan tekivät sisukasta työtä saaden hyväksytyn tuloksen Suomen Matkaratsastusseuran kansallisesta 84 km:n nopeusluokasta nopeudella 14 km/h. Sisuratsukot onnittelee lämpimästi koko tiimiä!

Suvi Rask ja Indra Art ox (kuva vas. Team Suonpää) suorittivat myös hyväksytysti 22 km:n alueluokan nopeudella 12,5 km/h. Ratsukon tavoitteet ovat seuraavaksi tasolla 2.3.
Webdesing Pumpulienkeli.com
Otsikot kuvat: Sisuratsukot, Pumpulienkeli.com, Pablo Harju, Pumpulienkeli.com