Sisut maailmalla 2013

2014    2013    2011    2010    2009   

Matkaratsastusseminaarissa palkittiin vuoden parhaita

Matkaratsastuskomitea palkitsi Sisuratsukot vuoden ratsastusseurana 2013 SRL:n lajiseminaarissa 23.11.

Sisut ovat tehneet hyvää työtä lajin eteen ja tarjonneet erilaisia tapahtumia kaiken tasoisille. Erityisen arvokasta työ on ollut seuratasolla.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vuoden 2013 Sisuratsukko Hilla Salopää – Go Get’m Girl

Vuoden 2013 Sisuratsukoksi valittiin Hilla Salopää Nokian Siurosta ratsunaan 12-vuotias lämminveritamma Go Get’m Girl.

Hillan matkaratsastusharrastus alkoi vuonna 2007, kun hänen ensimmäinen hevosensa, Vanyar, jäi eläkkeelle raveista. Etsinnässä oli uusi yhteinen harrastus. Erään kerran yövuorossa Hillan äiti oli surffaillut netissä ja löytänyt lajin nimeltä matkaratsastus. Perhe alkoi tutkailla lajia tarkemmin ja he löysivätkin starttikurssin lähiseudulta. Starttikurssilla innostuksen kipinä syttyi ja he lähtivät kokeilemaan lajia. Kausina 2007 -2008 Hilla ja Vanyar kilpailivat 50 km alueluokissa.

Vanyar kuitenkin sairastui ja jouduttiin lopettamaan, josta seurasi muutaman vuoden kilpailutauko. Go Get’m Girl, tuttavallisemmin Oona, hankittiin vuonna 2009. Oonasta ei kuitenkaan heti ollut matkaratsuksi eikä matkaratsastuksesta Oonan kanssa edes haaveiltu aluksi. Oonaa stressasi tosi paljon radalla ja harjoitusraveissa käyminen. Oonan syketaso oli hirmu korkea ja lisäksi se oli äärettömän huono matkustaja. Nappi-ponin piti olla aina tukena ja turvana mukana kuljetuksessa, koska vain 10km siirtymisen raviradalle sai hevosen hikoamaan läpi märäksi. Päätettiin ettei 7-vuotiasta tammaa enää kiusata raviasioilla ja sitten sen kanssa tehtiin kaikkea kivaa ja tavallista: ajettiin, ratsastettiin ja maastoiltiin muuten vaan ilman sen suurempia tavoitteita. Oona on aina pitänyt maastoilusta ja on varmajalkainen ja hyvä menijä, yksin tai porukassa. Ei ole sellaista paikkaa vielä tullut vastaan, mihin se ei olisi suostunut menemään. Kolmen vuoden tutustumisen ja yhteistyön jälkeen ajatus matkaratsastuksesta alkoi tuntua mahdolliselta tämänkin hevosen kanssa. Oli aika kaivaa sykemittari esiin ja todeta että syketaso oli laskenut huomattavasti. Keväällä 2012 oli ratsukon ensimmäisen matkaratsastusstartin aika. Ravikilpailustartteja tällä tammalla ei ole takana lainkaan, vaan Oona halusikin olla matkaratsu!

Hillan ja Oonan ympärille on muodostunut oma tiivis tiimi, jonka voisikin sanoa olevan ehdottomasti tämän ratsukon vahvuus. Tiimin jäsenet ovat Hillan sisko Roosa, sekä äiti ja isä. Roosa osallistuu hevosten päivittäiseen hoitoon sekä Oonan treenaamiseen yhdessä Hillan kanssa. Apu päivittäisissä tallitoimissa onkin tarpeen, sillä kotisairaanhoitajana toimivan Hillan tallimatka Nokian Siurosta Paattisille ei ole ihan lyhyt. Siskokset suunnittelevat Oonan treenit yhdessä, usein toteuttavatkin ne yhdessä ja lopuksi analysoivat miten treenit ovat sujuneet. Kilpailuissa Roosa on ehdottomasti tärkein huoltaja. Hän pitää huolen siitä, että kaikki toimii ja kukin hoitaa hommansa ajallaan. Pääsääntöisesti hän auttaa hevosen ja ratsastajan varustamisessa, lähdössä, huoltaa reitin varrella, vastaanottaa maalissa ja avustaa eläinlääkärin tarkastuksessa. Roosa kilpailee joskus itsekin Oonalla, mikä auttaa ymmärtämään paremmin koko tiimin toimintaa.

Johanna-äiti siivoilee mielellään karsinoita, tarhoja, lakaisee tallin käytävää. Siivottavaa riittää, sillä seurana Oonalla on kotitallissa myös kaksi ponia, Nappi ja Berta. Kilpailuissa äiti huolehtii, että Oonalle on juomaa ja ruokaa tarjolla, samoin tietysti ratsastajalle. Äiti pakkaa reissuille eväät mukaan kaikille, mikä onkin pitkien kisapäivien onnistumisen edellytys.

Isä, Olli-Pekka, toimii yleensä kuljettajana ja osallistuu reittiselostukseen ja hänen kanssaan suunnitellaan huoltopaikat. Kun isä on auton ratissa, huolto on aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan turvallisesti ja varmasti. Isän tärkeä tehtävä on myös katsoa kellosta aikaa, jotta ratsukko on ajallaan lähdössä tauolta. Upeista valokuvista on myös kiittäminen Olli-Pekkaa. Kotona isä tietenkin korjaa kaiken rikkoutuneen!

Kaudella 2013 Hilla ja Oona ovat edenneet määrätietoisin askelin kansalliselle tasolle asti. Ratsukko on osallistunut avoimiin maajoukkuevalmennuksiin ja saanut niistä apua kotivalmentautumiseensa.

Ratsukon paras saavutus on SM-tasolle nousu kauden aikana, vaikkakin he joutuivat harmittavasti jättämään Suomenmestaruusmittelöt väliin Oonan kaviopaiseen vuoksi. Ratsukko tiimeineen jatkaa tavoitteellisesti kohti kautta 2014, jossa odottavat ainakin tänä vuonna väliin jääneet SM-kilpailut. Alkuvuodesta ratsukko nähtäneen lähtöviivalla myös Jokioisilla kansainvälisissä Springtime Ride in Finland- kilpailuissa 28.- 30.3.2014.

Violetin tiimin valmentautumista voi seurata blogista Pumpulienkeli.com. Sisuratsukot onnittelee tähänastisista saavutuksista sekä kannustaa ratsukkoa kohti tulevia haasteita!

Ratsukko avaa kauden heti kauden avauskilpailussa Jokioisilla 18.1.2014. Pakkassää tulee antamaan lisähaastetta kansallisen tason 80km:n nopeusluokkaan. Toivotamme onnea matkaan koko tiimille!

Teksti: Teija Kojo
Kuvat: Pumpulienkeli.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sisuratsukot Onnittelee Alinaa ja Kidiä! (26.10.2013)

Suomea ja Sisuratsukoita edustava ALINA HUOVINEN-GARCIA teki upean suorituksen Ranskan Tartasissa CEI** 120km luokassa ratsastaen hevosellaan QUINODE DU COLOMBIER kahdeksanneksi nopeudella 20,02 km/h. Lähtijöitä tässä luokassa oli peräti 76. Voittajaksi ratsasti Ranskan Serena Guillemet - Bagdad Des Chenes nopeudella 20,97 km/h.

"Quinode on ollut meillä viisivuotiaasta, nyt neiti on 10. Kömpelöstä vauvasta on vuosien mittaan kasvanut hieno Rouva! Quinoden eli Kidin isä on Arques Perspex(x Persik), ranskalainen arabi." kertoo Alina hevosestaan.

Kilpailun Alina kertoo olleen todella rankka ja vaikea Kidille, koska hän pitää ylä- ja alamäestä ja Tartas on tasainen ja pohjana on todella pehmeä hiekka!

Alina sanoo kilpailun menneen aika lailla suunnitelmien mukaan lukuunottamatta kuumaa ja kosteaa ilmaa. Moni Ranskan parhaista ratsastajista joutui hiljentämään vauhtia viimeisellä osuudella. Metabolisia hylkäyksiä tuli paljon ja palautumisajat kärjessä olivat 3-4min luokkaa.

"Kidi pysyi vauhdissa mukana ja viimeisellä osuudella vielä kirittiin pari sijaa ylemmäs, ja saavuttiin viidennen, kuudennen ja seitsemännen sijoittuneen kanssa yhtä matkaa maaliin vaikka lähdin heitä 5 min myöhemmin!" kertoo Alina.

Ratsukko on kilpailun jälkeen hyvässä kunnossa ja hevonen saa nyt lomailla kaksi kuukautta. Parin seuraava tavoite on Fontaineblaun CEI***160km kilpailu.

TKWebdesing Pumpulienkeli.com
Otsikot kuvat: Sisuratsukot, Pumpulienkeli.com, Pablo Harju, Pumpulienkeli.com