Sisut maailmalla 2010

2014    2013    2011    2010    2009   

Sisuratsukoille menestystä matkaratsastuksen SM-kilpailuista (4.9.2010)

Matkaratsastuksen vuoden 2010 Suomen Mestaruudesta kilpailtiin lauantaina 4.9. Vesilahdessa 100 kilometrin matkalla. Kilpailukeskuksena toimi legendaarinen Laukon Kartano. Mestaruusluokan lisäksi Vesilahden Seudun Ratsastajat järjestivät myös 15, 30, 50 ja 80 kilometrin luokat.

Suomen Mestaruudesta olivat mukana kamppailemassa ilahduttavasti myös kaksi SISUratsukkoa; 24-vuotias espoolainen Liselott Monni 10-vuotiaalla suomenhevostammalla Emmentaali sekä 38-vuotias Kari Kärkkäinen Tuusulasta ratsunaan 8-vuotias arabiristeytystamma Seljanka. Kausi on ollut molemmille ratsukoille uran paras. Kari & Seljanka voittivat sekä maaliskuussa Sauvossa 50 km:n nopeuskilpailun että huhtikuussa Vesilahdessa käydyn kansainvälisen 80 km:n nopeuskilpailun. Toukokuussa ratsukko teki ulkomaandebyyttinsä sijoittumalla upeasti toiseksi Haanjamaalla, Virossa käydyssä tähtikilpailussa 80 km:n matkalla. Liselott & Emmentaali puolestaan ottivat voiton maaliskuussa Jokioisilla 50 km:n nopeuskilpailussa ja pokkasivat ensimmäisen hyväksytyn suorituksen 80 km:n matkalta kesäkuussa Tammelassa. Elokuussa Liselott ja Emmentaali voittivat Hämeen aluemestaruuden Urjalassa pidetyssä 50 km:n kilpailussa. Suomen Mestaruus -luokkaan osallistumiseen vaadittiin hyväksytty 80 km:n suoritus, joka kummaltakin SISUratsukolta löytyi. Mestaruusmatka (100 km) oli kuitenkin pitempi, mitä kumpikaan ratsukko oli koskaan kisoissa tai treeneissä taittanut yhden päivän aikana.

100 km:n matka ratsastettiin neljänä eri etappina - jokaisen osuuden jälkeen eläinlääkäri Marjut Stenberg tarkasti ratsujen sykkeen, liikkeet ja yleisen terveydentilan. Huomioidensa perusteella eläinlääkäri joko antoi ratsukon jatkaa matkaa tai hylkäsi ratsukon suorituksen. Karin ja Seljankan tie katkesi yllättäen jo toisen etapin jälkeen, kun takana oli "vasta" n. 51 km. Eläinlääkäri havaitsi juoksutuksessa Seljankan liikkeissä epäpuhtautta ja näin ollen hylkäsi ratsukon suorituksen ontumisen vuoksi. Kari huolto- ja kannustusjoukkoineen olivat kuin ällikällä lyötyjä, tähän asti kisa oli mennyt kutakuinkin suunnitelmien mukaisesti ja ratsukko piti kilpailussa toista sijaa yhdessä seuratoverinsa kanssa. Eläinlääkärin sana on kuitenkin tässä lajissa laki, ja näin ollen Liselott jatkoi ainoana Sisuratsukkona kisassa. Kolmannella etapilla Liselott & Emmentaali pysyivät hyvissä asemissa ja saivat lenkin aikana vetoapua myös muiden matkojen kilpailijoilta. Eläinlääkäri antoi ratsukolle luvan jatkaa matkaa myös viimeiselle osuudelle, jolla urhean suomenhevosratsukon sisua koeteltiin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jokainen kilometri tuntui loputtoman pitkältä, eikä toivottua vetoapua ollut tarjolla. 25 km:n piina päättyi reippaisiin loppulaukkoihin; Liselott & Emmentaali ylittivät maalilinjan vain n. kolmen sekunnin erolla ratsukkoon Jaana Päiväranta - Merlin the Magician. Suomen Mestariksi oli jo ehditty julistaa Riemuratsukoita edustava jämsänkoskelainen Ritva Lampinen, joka saapui ratsullaan El Pedro maaliin hulppean 37 minuutin erolla seuraaviin. SISU-Liselott ei edes yrittänyt tosissaan kannustaa suokkitammaansa Suomen Matkaratsastusseuraa edustavan Päivärannan lämminverisen ravisukuisen ruunan ohi. Tärkeintä tässä vaiheessa oli tulla turvallisesti maalin ja läpäistä viimeinenkin eläinlääkärintarkastus.

Ratsut tuli esittää eläinlääkärille 30 minuutin kuluessa maaliintulosta. Päiväranta vei ensin ratsunsa eläinlääkärin syyniin; moittimisen aiheita ei löytynyt, joten SM-hopea meni Päivärannan mukana Kellokoskelle. Liselottin urhoollinen ratsu Emmentaali vaikutti vielä reilun 100 kilometrin juoksemisen jälkeen verrattoman riehakkaalta, mutta syke kertoi totuuden matkan rasituksista - syke ei meinannut 30 minuutinkaan aikana laskea vaadittuun rajaan 64 tai sen alle. Huoltojoukot tekivät kaikkensa ratsun palautumisen eteen; kymmeniä ellei satoja litroja vettä käytettiin hevosen viilentämiseen sisäisesti ja eritoten ulkoisesti. Viimeisellä minuutilla Liselott vei ratsunsa eläinlääkärin tuomittavaksi. Eläinlääkäri Stenberg sai pulssiksi hyväksytyttävissä rajoissa olevan 63 lyöntiä minuutissa ja vielä kun Emmentaalin juoksutus sujui kunnialla, sai riemu luvan revetä: Sisuratsukoiden Liselott ja Emmentaali ylsivät SM-pronssille! Emmentaali palkittiin luonnollisesti kilpailupäivän parhaana suomenhevosena. 100 km keskinopeudella 11,9 km/h on saavutuksena loistava ottaen huomioon myös sen, että ratsukko on harrastanut lajia vasta kaksi vuotta.

Suomenhevonen joutuu matkaratsastuksessa asettumaan huomattavasti nopeampien ja kevyempien rotujen kanssa samalle lähtöviivalle. Suomenhevosia on kansallisella huipulla vain muutama - Emmentaali on toistaiseksi ainoa tällä kaudella 80 km:n (tai pitempään) suoritukseen kyennyt suomenhevonen. Muun muassa viisi kertaa hyväksyttyyn 80 km:n ja kerran hyväksyttyyn 120 km:n suoritukseen kyennyt "paljaskavioinen punkalaitumelainen" Kitkatuli on ollut sivussa huipputasolta tämän kauden loukkaantumisen vuoksi. Nousevia SISU-suokkeja edustaa Heidi Alangon omistama ja ratsastama 8-vuotias tamma Temsku. SM-kilpailupäivänä ratsukko voitti 50 km:n nopeuskilpailun 13 minuutin erolla seuraavaan. Temsku valittiin myös luokan paraskuntoisimmaksi hevoseksi. Taakse jäi tälläkin kertaa iso joukko lämminverisiä. Heidillä ja Temskulla on myös takanaan paras kausi koskaan. Ratsukko sijoittui kolmanneksi huhtikuussa 50 km:n nopeuskilpailussa Vesilahdessa kovalla keskinopeudella 15,3 km/h. Toukokuussa Elimäellä parivaljakko voitti 50 km:n nopeuskilpailun jo lähestulkoon ällistyttävällä keskinopeudella 16,2 km/h. Paraskuntoisimman palkinto meni silloinkin voiton kanssa samaan osoitteeseen.

Vesilahden SM-kilpailuissa Sisuratsukoita edusti vielä neljäskin kivenkova ratsukko; Mirka Kivelä - Nettaus. Hyvinkääläisratsukko on tehnyt varmaa työtä lyhyemmillä matkoilla; Vesilahdesta heltisi jälleen kerran yksi hyväksytty suoritys 30 km:n matkalta. On vain ajan kysymys, milloin Mirka uskaltaa kokeilla 10-vuotiaan suomenhevostammansa kanssa 50 km:n matkaa - ehkäpä jo 9.10. Punkalaitumella järjestettävissä Sisuratsukoiden omissa kilpailuissa?

Sisuratsukot vauhdissa Vesilahdessa (17.4.2010)

Vesilahden Seudun Ratsastajat (VESRA) otti järjestettäväkseen huhtikuussa todellisen jättiurakan; 2-päiväiset matkaratsastuskilpailut, joista lauantaina 17.4. ratsastettiin kansainväliset ja sunnuntaina 18.4. kansalliset luokat. Ratsastusurheilun kattojärjestö FEI:n (Fédération Equestre Internationale) hyväksymät CEI-luokat keräsivät yhteensä yhdeksän suomalais- ja virolaisratsukkoa 80, 120 ja 160 km:n matkoille. Sisujen huomio kiinnittyi erityisesti 1* 80 km:n kilpailuun, jossa seuran tämän hetken johtotähti Kari Kärkkäinen ratsunaan Seljanka ("Sella") teki kansainvälisen tason debyyttinsä. Erona kansallisiin kilpailuihin on mm. miniminopeudeksi määritelty 12 km/h ja eläinlääkärintarkastuksissa noudatettava tiukempi linja.

CEI1* 80 km:n kilpailu ratsastettiin kolmena etappina. Urakka alkoi 40 km:n osuudella. Kilpailuihin startanneista ratsukoista Karin kanssa samaa matkaa avausosuutta taittoivat VESRAn omat ratsukot Sanna Vesto - Rockmeadow Joe ja Noora Myllymäki - Rockmeadow Fly. Neljäs kilpailuun startannut ratsukko, Johanna Vehmanen - Oliver Hobby (SuMaRa), jättäytyi pääjoukosta ratsastamaan omaa, miniminopeutta hipovaa tahtiaan. VESRAlaiset feat. Kari & Sella selättivät pitkän lenkin reippaaseen tahtiin ja saapuivat tauolle taluttaen; ripeäkäyntiset SISUt onnistuivat jopa tekemään minuutin eron seuraaviin talutuksen aikana! Pienen etumatkan turvin Seljanka ilmoitettiin eläinlääkärintarkastukseen ensimmäisenä, kahden minuutin palautuksen jälkeen. Kaikki kunnossa ja sykekin ainoastaan 52 lyöntiä/min (sykeraja 64). Tarkastuksen jälkeen ratsukko pääsi nauttimaan 40 minuutin tauosta. Ensimmäisen etapin keskinopeudeksi kirjattiin 14,5 km/h.

Toista, 20 km:n mittaista etappia Kari lähti siis ratsastamaan minuutin etumatkan turvin. Vauhdikkaalle parivaljakolle yksin kulkeminen ei ole mikään ongelma, päinvastoin; ratsukko sai määritellä täysin oman tahtinsa, joka on tunnetusti reipas. Toisen lenkin keskinopeudeksi saatiinkin 15,2 km/h. Näin ollen ero takana tuleviin kasvoi ja oli toiselle tauolle tultaessa venähtänyt jo seitsemään minuuttiin. Kolmessa minuutissa Sella oli valmis eläinlääkärintarkastukseen, syke (50) oli reippaasti alle maksimirajan ja muutenkin kaikki oli 60 km:n ratsastuksen jälkeen mallillaan. Enää oli jäljellä 30 minuutin tauon jälkeen kisan päättävä 20 km:n osuus.

Kuin matkaratsastuksen oppikirjasta, Karin ja Sellan vauhti kiristyi kisan myötä viimeisen lenkin ollessa kaikista nopein (15,5 km/h). Viimeinen lenkki oli maalisuoraa lukuunottamatta sama kuin toinen etappi, joten ratsukko sai jo hieman rentoutua tutulla reitillä ja lisätä vielä inan vauhtia. Ero seuraaviin kasvoi edelleen ja kiihkeä voittokamppailu jäi tällä kertaa näkemättä - Kari ja Seljanka saapuivat kaikessa rauhassa maaliin 20 minuutin erolla seuraaviin. Pieni, mutta sitäkin fanaattisempi, yleisö vastaanotti ratsukon maallin lämpimin suosionosoituksin. Loppueläinlääkärintarkastus pidettiin maalin välittömässä läheisyydessä. Viiden minuutin palauttelun jälkeen Sella asetettiin Andrzej Berezowskin syyniin. Puolalainen eläinlääkäri mittasi loppusykkeeksi 52 ja totesi kaiken olevan siinä mallilla, että matka olisi voinut vielä jatkua. "Congratulations, we have a winner here!" Voiton varmistettua Kari sai rinsessoineen alkaa vastaanottaa kehuja ja onnitteluja - on meillä vaan hieno ja edustava ratsukko. Päivän kruunasi Sellan oikeutettu valinta kilpailun paraskuntoisimmaksi ratsuksi. Kansainvälisen tason debyytti ei olisi juuri paremmin voinut mennä!

Voittoratsukon keskinopeudeksi 80 km:n matkalla tuli 15,0 km/h. Ratsukko löi kirkkaasti vanhan 80 km:n "ennätyksensä", joka oli 18.7.2009 niin ikään Vesilahdessa ratsastettu 11,9 km/h. Huikeaa kehitystä on siis tapahtunut; tästä ratsukosta on - ja pitkälle! Seuraavaksi Karin ja Sellan tähtäimessä on Viron Kurgjärve ja siellä 22.5. järjestettävä CEI1* 80 km:n kilpailu. Kurgjärve sijaitsee aivan Etelä-Virossa, jossa korkeuserot ovat Viron suurimmat. Mäkisen maaston lisäksi kisan jännittävyyttä ja rasittavuutta lisää pitkä kuljetus laivamatkoineen ja Viron huonokuntoisine teineen, yöpyminen vieraassa paikassa, etelämpien leveysasteiden ilmanala jne. Seuraamme jännityksellä Karin ja Sellan orastavaa maailmanvalloitusta. Peukkua pystyyn!

Kuvaaja: Heidi Laurinen

Heidi ja Temsku nousivat uudelle tasolle

Sunnuntaina 18.4. Vesilahden matkaratsastushuuma jatkui kansallisilla luokilla; 15-80 km:n matkat keräsivät Kuljetusliike Viikari Oy:n tilavalle piha-alueelle Vesilahden Narvaan yhteensä 24 ratsukkoa huolto- ja kannustusjoukkoineen. SISUt olivat liikenteessä kolmen kivenkovan ratsukon voimin.

50 km:n nopeuskilpailussa Heidi Alanko (30) ratsunaan 8-vuotias suomenhevostamma Temsku (i. Teme, e. Valon Riksu, ei. Rikhart) lähti tavoittelemaan ensimmäistä hyväksyttyä tulosta kyseiseltä matkalta. Syyskuussa 2009 Espoossa 50 km:n kisa päättyi keskeytykseen ja lokakuussa 2009 Vesilahdessa hylkäämiseen maalissa ontumisen takia. Debyyttikauden 2009 saldona oli kuitenkin viisi hyväksyttyä 30 km:n tulosta ja 16.1.2010 Vesilahdessa onnistuneen 30 km:n kilpailun + hyvin sujuneiden treenien myötä ratsukko saattoi positiivisin mielin lähteä kolmatta kertaa 50 km:n kimppuun.

Ensimmäinen etappi taittui kutakuinkin samaa tahtia kanssakilpailijoiden Joanna Kujanpää - Shasaman (SHara) ja Siret Sivonen - Greek Mistra (EST) kanssa. Vauhti oli aika ajoin päätähuimaava Joannan vetäessä joukkoa tuulennopealla ruunallaan. Välillä puolestaan käveltiin ja välillä virolaisvieras jättäytyikin kärkikaksikosta pitämään omaa (tasaisempaa) tahtiaan. Huollossa kauhisteltiin sahaavaa vauhdinpitoa ja hieman pelättiin Temskun puolesta - sykeraja 56 on etenkin kylmäverisille kova pala purtavaksi, mikäli vauhdit nousevat koviksi. Kaikki kolme ratsukkoa saapuivat tauolle yhtä aikaa, lenkkiin käytetty aika oli 1 h 57 min eli keskinopeus 31 km:llä hurja 15,9 km/h. Sivosen englantilainen täysiverinen ilmoitettiin eläinlääkärin tarkastukseen seitsemän ja Kujanpään arabialainen täysiverinen kahdeksan minuutin päästä tauolletulosta. Supisuomalainen Temsku käytti palautumiseen aikaa 12 minuuttia, jolloin syke oli jo laskenut 44 lyöntiin minuutissa! Huomattavasti aiemminkin olisi siis voinut tarkastukseen ilmoittautua, mutta itse asiassa parempi näin; nyt Heidi saattoi lähteä ratsastamaan toista, 22 km:n mittaista etappia omalla, tasaisella vauhdinpidolla muiden ratsukoiden lähtiessä 4-5 minuuttia ennen sisuratsukkoa päätöslenkille.

Toinen etappi sujui ihanteellisissa merkeissä; Heidi ja Temsku etenivät tasaisella ravilla sykkeitä tarkkaillen Vesilahden helpohkoissa maastoissa (hyväkulkuista hiekkatietä + muutamat asfalttipätkät alussa ja lopussa). Kausalan sisut jopa saavuttivat kärkikaksikkoa; lenkin puolivälissä eroa oli enää pari minuuttia, vaikka tarkoitus ei missään tapauksessa ollut osallistua voittotaisteluun, vaan lähinnä maksimoida hyväksytyn suorituksen todennäköisyys. Kujanpään ja Sivosen vauhti kuitenkin kiristyi maalin lähestyessä; voittokamppailu ratkesi lopulta suomalaisen hyväksi jo hyvissä ajoin ennen maalilinjaa virolaisratsukon jäädessä minuutin jälkeen. Heidi ja Temsku puolestaan ylittivät maalilinjan kaikessa rauhassa 10 minuuttia Joannan ja Shasamanin maaliintulosta. Sisut olivat ylhäisestä yksinäisyydestään huolimatta pitäneet lenkillä hyvää vauhtia - päätöslenkin keskinopeudeksi kirjattiin peräti 16,7 km/h! Toinen lenkki oli siis vielä jonkin verran ensimmäistä lenkkiä reippaampi. Koko 50 km:n kilpailun keskinopeudeksi Heidillä ja Temskulla tuli kunnioitettava 15,3 km/h.

Sitten seurasikin Heidin ja Temskun kannalta kisan jännittävin osuus - viimeinen eläinlääkärintarkastus, joka ratkaisisi suorituksen kohtalon. Vauhti oli kisassa ollut huomattavan reipasta vaadittuun miniminopeuteen verrattuna (10 km/h) ja Temsku oli silmin nähden uupunut kovasta koitoksesta. 20 minuutin palautumisaika teki kuitenkin tehtävänsä, vaikka huoltojoukot jo nieleskelivätkin elektronisten mittareiden näyttäessä huolestuttavia lukemia. Kävi ilmi, että Temsku ja tekniikka eivät välttämättä sovi yhteen - sydämen lyöntitiheyden ollessa kyseessä vasta vanha kunnon stetoskooppi kertoi totuuden; syke oli matala ja täysin hyväksyttävissä lukemissa. Ei muuta kuin iloisen odottavin mielin tarkastukseen; eläinlääkäri Olli Soininen mittasi sykkeeksi 48 (raja 56) ja muutenkin hevonen oli hyvässä kunnossa ja liikkeet puhtaat! Ja sehän oli sitten siinä: ensimmäinen hyväksytty suoritus 50 km:n matkalla - ja millä vauhdilla, moisia keskinopeuksia ei ole juuri suokkiratsukoilta nähty!

Sisujen superpäivän täydensivät Taru Pentikäisen (24) ja Susan Tekarin (34) hyväksytyt suoritukset 30 km:n aluekilpailussa. Taru starttasi matkaan 10-vuotiaalla lämminverisellä ruunalla Line Noble (i. Crown Bones, e. Line Design, ei. Barbeque). "Jalo" esiintyi ensimmäisissä matkaratsastuskilpailuissaan kuin vanha tekijä; 31 km:n lenkki taittui hienolla keskinopeudella 13,2 km/h ja lopputarkastuksessa sykkeeksi mitattiin 48. Hyvää työtä ruunalta, jolla on takanaan mittava raviura: 118 starttia ja ennätys 14,0 aly. Jalo on ollut Tarun omistuksessa tammikuun 2010 alusta lähtien ja vasta siitä alkaen opetellut (matka)ratsun taitoja.

Susanin Tessarossa (i. Turo, e. Mimosa, ei. Tosi-Pinko) puolestaan on jo tuttu näky matkaratsastusisoissa; 12-vuotias tamma saavutti vuonna 2009 kolme hyväksyttyä suoritusta 30 km:n matkalta ja yhden hyväksytyn 50 km:n suorituksen. Sussu & Tessa porhalsivat Vesilahden kisalenkin keskinopeudella 12,8 km/h. Eläinlääkäri mittasi maalissa sykkeeksi 38, joka oli muuten koko kisaviikonlopun alhaisin loppusyke ja ainoa 3:lla alkava!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liselott ja Emmentaali voittoon Jokioisilla (28.3.2010)

Sisuratsukoiden loistosuoritukset jatkuivat 28.3. matkaratsastuksen aluekilpailuissa Jokioisilla. Kilpailut käytiin 21 ratsukon voimin 15-50 km:n matkoilla. Suomen Matkaratsastusseuran järjestämissä kilpailuissa SISUa edusti 50 km:n nopeuskilpailussa Liselott Monni (24) ratsunaan 10-vuotias suomenhevostamma Emmentaali sekä 30 km:n ihanneaikakilpailussa Mirka Kivelä (39) ratsunaan niin ikään 10-vuotias sh-tamma Nettaus.

Liselott lähti hakemaan kilpailusta uransa toista 50 km:n suoritusta ja, loistokuntoinen ratsu alla, taistelemaan kärkisijoituksista. Matka oli jaettu kahteen etappiin, joista ensimmäinen oli pituudeltaan 33 kilometriä. Reitti oli tänäänkin osin jäinen ja osin luminen, ja hetkittäin vihmonut vesisade lisäsi omalta osaltaan kisapäivän vaativuutta. Liselott & Juusto taittoivat ensimmäisen lenkin yhdessä ratsukoiden Jaana Päiväranta - Merlin the Magician (SuMaRa) ja Johanna Vehmanen - Oliver Hobby (SuMaRa) kanssa. Kisan neljäs ratsukko Seija Louko - I'm Ready Will (SuMaRa) jäi jälkeen jo varhaisessa vaiheessa, syynä irronnut kenkä. Kärkikolmikko saapui tauolle 2 tuntia 23 minuuttia ensimmäiseen lenkkiin käyttäneenä (nopeus 13,8 km/h). Juusto ilmoitettiin eläinlääkärintarkastukseen kolmen minuutin päästä tauolle tulosta - sykkeeksi eläinlääkäri Jukka Kilpinen ilmoitti 52 ja antoi ratsukolle luvan jatkaa matkaa. Kilpakumppaneista Jaana & Metku ilmoittautuivat tarkastukseen kuuden ja Johanna & Oiva 12 minuutin päästä. Näin ollen Liselott pääsi mukavan johtoaseman turvin starttaamaan toiselle, 19,5 km:n pituiselle osuudelle.

Toinen osuus avautui Liselotille aivan uudesta, nopeuskilpailun johtajan näkökulmasta. Espoolaisella sisulla ratsukko sai kuitenkin yksinkin upean vauhdin päälle ja taittoi lenkin loistonopeudella 16,3 km/h - ja saapui voittajana maaliin, ylhäisessä yksinäisyydessään. Toisena maaliin saapui 3 minuutin erolla Jaana - Metku ja kolmantena 35 minuutin erolla Johanna - Oiva. Liselottilla ja Juustolla oli enää edessään jännittävä loppueläinlääkärintarkastus, johon ratsukko päätyi ilmoittautumaan n. 10 minuutin päästä maalintulosta. Sykkeeksi mitattiin jälleen 52 ja ratsastaja huoltojoukkoineen sai huokaista helpotuksesta, kun eläinlääkäri katsoi muutkin osa-alueet hyväksytyn suorituksen arvoisiksi. "Me voitettiin!"

Raskaan suorituksen jälkeen jopa yleensä niin levoton Juusto rauhottui hetkeksi, mutta oli jo palkintojenjaossa oma, mahdoton itsensä. Voitosta herui upean sini-valkoisen ruusukkeen lisäksi Repoketun lahjoittama loimi ja rehusäkki. Luokan kaikki neljä ratsukkoa saavuttivat hyväksytyn tuloksen, paraskuntoisimmaksi eläinlääkäri valitsi toiseksi sijoittuneen 15-vuotiaan lämminverisen ruunan, Merlin the Magicianin.

Ratsukon tavoitteet on asetettu aina 80 km:n tasolle saakka, mutta sitä ennen Liselott ja Juusto nähdään vielä lyhyemmillä matkoilla rutiinia hakemassa.

Kisojen toiset sisulaiset, hyvinkääläiskaksikko Mirka & Nettaus, selvittivät niin ikään kunnialla haastavan 33 km:n kisalenkin, josta palkintona oli hyväksytty suoritus. Ratsukon keskinopeus reitillä oli 11,2 km/h ja loppusykkeeksi mitattiin 50. Lisäksi eläinlääkäri palkitsi ratsukon omana suosikkinaan. Palkinto ei olisi voinut mennä oikeampaan osoitteeseen; Mirkan kisareissu oli jäädä vallan tekemättä kuljetuskaluston petettyä lähdön ollessa käsillä. Monen mutkan kautta Jokioinen kuitenkin oli lopulta voitettu kanta, mutta Mirka ja Nettaus olivat vielä alkueläinlääkärintarkastuksessa, kun muut kilpailijat jo lähtivät matkaan. 15 minuutin marginaalin turvin sisupussit pääsivät kuitenkin matkaan ja kirivät muut kiinni. Sopivaa matkaseuraa tarjosivat ratsukot Annika Tienhaara - Marvel Apt (SuoRa) ja Tiina Vesterinen - Kiikun-Ajatus (SuMaRa).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sisuratsukot voittoihin 50 km:n nopeuskilpailuissa (20.3.2010)

Karille ja Seljankalle täyspotti Sauvosta

Kauden 2010 ensimmäiset kansalliset matkaratsastuskilpailut pidettiin Matkalaukan järjestäminä 20.3. Sauvossa. Kilpailut keräsivät yhteensä 20 ratsukkoa 15-80 kilometrin matkoille. Sisuratsukoita Sauvossa edusti järvenpääläinen Kari Kärkkäinen (38) ratsunaan 8-vuotias arabiristeytystamma Seljanka. Ratsukko osallistui 50 km:n nopeuskilpailuun, josta odotettiin mielenkiintoista ja kovaa kilpailua hyvävauhtisten ratsukoiden välillä. Harmillisesti kolme Karin ja Sellan varteenotettavinta kilpakumppania perui osallistumisensa ja sisuratsukko joutui taittamaan matkan muutamaa ensimmäistä kilometriä lukuunottamatta yksin kärjessä muiden ratsukoiden edetessä rauhallisemmin.

50 km:n matka ratsastettiin kahtena eri etappina. Ensimmäinen lenkki oli pituudeltaan 30 km, johon Kari & Sella käyttivät aikaa 2 h 23 min. Tiimi oli asettanut nopeustavoitteeksi 14-15 km/h, mutta tavoitteesta jouduttiin joustamaan olosuhteiden pakosta. Reitit olivat nimittäin erittäin vaativat; osin umpihankea ja osin peilijäätä. Tauolle ratsukko tuli rauhallisesti totuttuun tapaan Karin ratsuaan taluttaen, eläinlääkärintarkastukseen Sella ilmoitettiin välittömästi varusteiden riisumisen jälkeen - sykkeestä kirkkaasti läpi (48 lyöntiä/min) ja 30 minuutin huilin jälkeen startti päätösetapille.

Toinen etappi oli muodostua ratsukolle kohtalokkaaksi - Sella liukastui ja kaatui n. 10 kilometriä ennen maalia Karin jalan jäädessä alle puristuksiin. Onni onnettomuudessa, sisulaiset selvisivät hurjasta tilanteesta säikähdyksellä, ja ratsukin vaikutti suhteellisen hyvävointiselta muutamia naarmuja lukuunottamatta. Matka sai siis jatkua ja koska kanssakilpailijat olivat kaukana perässä, saattoi Kari ratsastaa lopun kaikessa rauhassa ja varmistellen. Rauhallinen loppu mahdollisti eläinlääkärintarkastuksen heti maaliintulon jälkeen; eläinlääkäri Minna Hakala mittasi sykkeeksi 45 ja totesi muutenkin kaiken olevan kunnossa, hurjasta kaatumisesta huolimatta. Keskinopeudeksi ratsukolle saatiin 50 km:n matkalla 12,71 km/h. Karin, ja Sisuratsukoiden, kauden ensimmäinen nopeuskilpailun voitto tuli sooloratsastuksena näytöstyyliin ja päivän kruunasi palkintojenjaossa oikeutetusti Sellalle myönnetty luokan paraskuntoisimman hevosen palkinto.

Karin ja Sellan kausi etenee suunnitelmien mukaisesti ja seuraavaksi ratsukko nähdään Vesilahdessa 17.4. ensimmäisessä kansainvälisessä CEI1* 80 km:n startissaan.

Tiimin oma kisaraportti on luettavissa Hopon Poppoon omilta kotisivuilta.Webdesing Pumpulienkeli.com
Otsikot kuvat: Sisuratsukot, Pumpulienkeli.com, Pablo Harju, Pumpulienkeli.com