Sisut maailmalla 2009

2014    2013    2011    2010    2009   

Tessarossa kilpaillut ahkerasti syksyllä (20.9.2009)

(17.9.2009) Susan Tekarin omistama 11-vuotias sh-tamma Tessarossa on kilpaillut tänä syksynä ahkerasti.

18.8.2009 järjestettiin Hessi-tallilla, Urjalassa iltaestekisat. Tessarossa ratsastajanaan Carolina Saarinen osallistui 70 cm:n ja 85 cm:n luokkiin. Erityisen ylpeitä Susan ja siskonsa Carolina olivat onnistuneesta 85 cm:n startista, kisa oli ensimmäinen laatuaan tältä korkeudelta ja ratsukko selvitti radan ainoastaan yhdellä pudotuksella!

Loimihaan Loikat on suomenhevosten oma kilpailutapahtuma, joka järjestetään vuosittain Loimaalla Suomenhevoskeskus Loimihaan ja Loimaan Urheiluratsastajien toimesta. Tänä vuonna Loikat pidettiin 22.23.8.2009. Carolina & Tessarossa osallistuivat kouluratsastuksessa luokkaan Helppo C (laatuarvosteluohjelma), josta ratsukko saavutti 55,5 prosenttia. Sijoitus 19 ratsukon joukossa oli 14. Esteissä ratsukko starttasi luokissa 70 cm ja 80 cm.

2.9.2009 Carolina ja Tessarossa suuntasivat Huittisiin seuraestekilpailuihin. Kilpailut järjesti Ratsastusseura Varsa yhteistyössä K&K Tallin kanssa. Carolina & Tessarossa selvittivät 80 cm:n perusradan puhtaasti, mutta uusinnassa tuli harmittavat 8 virhepistettä, jotka pudottivat sijoituksi 14:nneksi 19 startanneen joukossa. Vauhdikas ratsukko starttasi myös ensimmäistä kertaa 90 cm:n radalle, josta tuloksena vain 4 virhepistettä (sijoitus 7./10).

Huippusuosittu Suomenratsujen Kuninkaalliset keräsi Ypäjälle 5.-6.9.2009 ennätysmäärän osallistujia ja yleisöä. Esimerkiksi estaratsastuksessa nähtiin kaiken kaikkiaan 216 perusrataa uusintoineen! Carolina ja Tessarossa kilpailivat perjantaina luokissa 80 cm ja 90 cm sekä lauantaina 85 cm:n luokassa. Parhaiten tällä kertaa sujui 80 cm:n rata, jossa virhepisteitä kertyi vaivaiset neljä. Ko. luokassa starttasi 53 ratsukkoa, joista Carolina & Tessarossa sijoittuvat 27:nneksi.

Tessarossa on viimeksi niittänyt mainetta Hessi-tallin show-näyttelyssä 13.9.2009. Suositussa näyttelyssä Tessarossa osallistui luokkaan "Hevostammat". Omistajansa Susan Tekarin esittämänä Tessarossa valittiin luokan kolmanneksi parhaaksi yhteensä kymmenen tamman joukosta!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Susan & Tessarossa huippuvireessä sauvossa (2.8.2009)

Matkalaukan järjestämissä matkaratsastuskilpailuissa Sauvossa 1.8.2009 oli mukana Sisuratsukoiden Susan Tekari & Tessarossa. Kivenkova parivaljakko osallistui 30 km:n ihanneaikaratsastuksen alueluokkaan. Kuumankostea keli ja ajoittainen vesisade ei hidastanut ratsukon menoa, vaan vauhti oli reipasta ja punkalaitumelaisratsukko johti useamman ratsukon joukkoa suuren osan matkasta. 11-vuotiaan suomenhevostamman vetoapu kelpasi kernaasti kanssakilpailijoille ja suurin osa kisan ratsukoista venyi näin nopeusennätyksiinsä. Susanin ja Tessan keskinopeudeksi 30 km:n reitillä tuli 12,95 km/h, niin ikään Tessan reippainta kisavauhtia koskaan.

Lopputarkastuksessa eläinlääkäri Minna Hakalalla ei ollut huomautettavaa - Tessan loppusyke oli loistava 46 (sykerajan ollessa 56)! Kirkkaasti siis jälleen hyväksytty tulos, Susanin toinen ja Tessan kolmas 30 km:n matkalta. Turolainen monilahjakkuus startannee tulevissa syksyn kilpailuissa jo pidemmällä, 50 km:n matkalla ja pääsee mittelemään vauhtiaan nopeuskilpailuissa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oranssit ratsukot Vesilahdessa (31.7.2009)

Vesilahden Seudun Ratsastajat (VESRA) järjestivät 18.7. kansalliset matkaratsastuskilpailut Vesilahden Narvassa. Kilpailukeskuksena toimi upea Narvan Iskelmälava. Myös "Team Pumpkin" (suom. kurpitsa) oli edustettuna hienosti; 30 km:n alueluokassa starttasivat Elina Kursi-Kulmala - Kitkatuli (om. Marjo Iso-Jaakkola) ja Carolina Saarinen (URAT) - Tessarossa (om. Susan Tekari). 30 km:n alueluokassa ihannenopeudeksi oli määritelty 10-15 km/h. Ellu ja Caro ratsuineen taittoivat taivalta tasaisen tappavaan tahtiin seuranaan Suvi Rask - Kipittäjä (SuMaRa) ja välillä vetoapua antaen Noora Myllymäki - Rockmeadow Fly (VESRA). Päivä oli helteinen ja ötökät olivat jälleen riesana hevosia ja ratsastajiaan hermostuttaen. Reitti oli kuitenkin mukavan vaihteleva ja kulki suureksi osaksi varjoisia teitä pitkin. Sisuratsut selvittivät 31 km:n lenkin aikaan 2 h 45 min, keskinopeudeksi tuli 11,3 km/h.

Lopputarkastukseen on matkaratsastuskilpailuissa ilmoittauduttava 20 minuutin sisällä maaliintulosta. Ratsukot käyttivät koko palautumisajan hyväkseen jäähdytellen hevosia viileällä vedellä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ensimmäisenä tarkastukseen ilmoittautuneiden Ellun ja Kitkan suoritus jouduttiin valitettavasti hylkäämään liian korkean sykkeen vuoksi. Eläinlääkäri Jussi Sadinmaa sai Kitkan pulssiksi 60, joka oli liian korkea sykerajaan 56 nähden. Ylimääräinen riehumien ja ötököiden potkiminen ei ainakaan laskenut "konkarin" sykettä. Paremmin kävi matkakavereilla; Tessan syke oli lopputarkastuksessa loistava 48 ja näin ollen Caro sai elämänsä ensimmäisen hyväksytyn matkaratsastussuorituksen ja Tessa jo toisen! Samoin Suvin "Pääkkö" selvitti lopputarkastuksen. Vetoapu-Ruuna jakoi Kitkan kohtalon, mahtoikohan olla matka liian lyhyt ja vauhti liian hidas kovakuntoiselle lämminveriselle.

Tessarossa starttaa seuraavan kerran Sauvossa 1.8. ratsastajanaan omistajansa Susan Tekari. Matkalaukan järjestämissä matkaratsastuskilpailuissa heidän luokkansa on 30 km:n alue-ihanneaikaratsastus.

Kuva: Heidi Laurinen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tessarossa Laitilassa BIS3 (6.6.2009)

Laitilan Ratsastajat ry järjesti lauantaina 6.6.2009 kaikille hevosille ja poneille avoimen match shown. Tuomarina toimi Mira Järvinen. Mukaan oli ilmoitettu yhteensä 28 hevosta ja ponia; roduista oli edustettuna mm. welsh, arabi, eestinponi, shetlanninponi, FWB, islanninhevonen, new forest, amerikkalainen ja ranskalainen lämminverinen sekä tietysti suomenhevonen. Susan Tekarin omistama 11-vuotias suomenhevostamma Tessarossa keräsi Carolina Saarisen esittämänä jälleen runsaasti positiivista huomiota. Punaruunikko punkalaitumelainen selviytyi koko näyttelyn parhaimpien joukkoon ja valittiin loppujen lopuksi näyttelyn kolmanneksi parhaaksi eli BIS3:ksi!

Lämpimät onnittelut Tessalle ja taustajoukoille!

Kuvaaja: Niina Sibakov

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sanna ja Kitkatuli 50 km:n nopeuskilpailussa sijalle 2! (21.5.2009)

Matkalaukka järjesti aluetason matkaratsastuskilpailut helatorstaina 21.5.2009 Pirttikoskella, Kalvolassa. Mukana oli kaksi SISUn edustusratsukkoa; Sanna Niemelä - Kitkatuli (50 km nopeuskilpailu) ja Susan Tekari - Tessarossa (30 km ihanneaikakilpailu seuraluokka). Ilma oli sateinen ja ukkosta enteilevän hiostava. Reittimestarina toiminut Eine Rekola oli suunnitellut todella vaativat lenkit, jotka sisälsivät niin korkeuseroja kuin erilaisia maastopohjia kinttupoluista asfalttiin, sepelipätkistä pehmeisiin hiekkateihin. Vaativuudesta huolimatta Sisuratsukoiden kisat menivät kuitenkin yläkanttiin.

50 km nopeuskilpailun alku ei sujunut Sannalta ja Kitkalta putkeen. Ensinnäkin "Team Kitkatuli" saapui kisapaikalle vasta noin kello 10.15 - startin tapahtuessa kello 10.30! Hämmästyttävän nopeasti ratsukko saatiin kuitenkin lähtökuntoon, mutta noin 10 minuuttia joutuivat Sanna & Kitka ja kavereitaan rehdisti odottaneet Suvi Rask & Kipittäjä (SuMaRa) antamaan tasoitusta kolmelle muulle kisaan startanneelle. Lisäksi neidit ratsastivat vielä n. 1,5 km harhaan ensimmäisen, 30 kilometrin pituisen lenkin, alkuvaiheilla. Sisuuntuneet ratsukot kuitenkin laittoivat tuulemaan ja saivat kuin saivatkin muut kiinni! Kitka ja Pääkkö pitivät jopa niin hyvää vauhtia, että huoltokaan ei oikein pysynyt perässä, jonka seurauksena ratsukot olivat ennen huoltojoukkoja taukopaikalla. Hevoset eivät päässeet niin nopeasti tarkoitukseen kuin parhaassa tapauksessa olisivat (jos huolto olisi ollut jo valmiudessa taukopaikalla), mutta onnellisesti kuitenkin sekä Kitka että matkaseuransa Pääkkö pääsivät välitarkastuksesta läpi. 30 minuutin tauko oli nopeasti käytetty ja kohta oltiin taas kovaa vauhtia menossa. Minna Oksanen - Khamsin ox (ML) olivat saaneet n. 10 minuutin keulan, koska pääsivät nopeasti ilmoittautumaan eläinlääkärintarkastukseen tauolla. Loput kisan neljä ratsukkoa lähtivät kiihkeästi ajamaan karkulaista kiinni.

Meno jälkimmäisellä, 23 kilometrin etapilla oli upeata seurattavaa - sekä hevoset että ratsastajat olivat aivan hurmiossa ja kilometrit taittuivat kuin siivillä. Kärjessä etapille lähtenyt ratsukko oli ratsastanut harhaan, joten takaa-ajajat kamppailivat kisan voitosta. Ensimmäistä kertaa 50 km:n nopeuskilpailuun osallistuneet Maria Leppänen - Fifth Element (SuMaRa) jättäytyivät porukasta muutamia kilometrejä ennen maalia. Loppukirikamppailussa voiton vei Jaana Päiväranta - Merlin The Magician (SuMaRa), toiseksi tuli Suvi Rask - Kipittäjä ja kolmanneksi, loppusuoran lentävää "ravurinravia" liitäneet, Sanna - Kitka! Sykkeet olivat hetken aikaa korkealla, olivathan ratsukot tulleet hurjaa kyytiä viimeiset kilometrit - ja itse asiassa läpi koko kisan! Raivokkaalla kastelulla ja pienellä taluttelulla sykkeet kuitenkin saatiin laskemaan vaaditussa 20 minuutissa, ainakin suomenhevosten osalta. Ensimmäisenä maaliin tullut lämminverinen ruuna Metku nimittäin hylättiin pulssin ollessa yli vaaditun rajan (56). Kitkalla syke oli 52 ja kaikki arvioitavat kohteet A:ta. Suvin Kipittäjä läpäisi niin ikään tarkastuksen, joten se selvisi kisassa voittajaksi Sannan & Kitkan napatessa hienon hopeasijan!

50 km:n kilpailussa oli jo todellista urheiluhenkeä; vauhtia ja tiukkaa kamppailua. Sanna kertoi kisan jälkeen, ettei ikinä ole ollut kisan jälkeen niin poikki, vaikka 17-vuotiaalla tytöllä on plakkarissa mm. kolme 80 km:n kilpailua viime vuodelta. Mutta hauskaa kuulemma oli - niin hevosilla kuin ratsastajilla! Kaiken kruunasi Kitkan valinta 50 km:n nopeuskilpailun paraskuntoisimmaksi hevoseksi. Tämä titteli on matkaratsastuksessa ehkä vieläkin tavoitellumpi kuin voitto, joten ratsastaja-Sanna ja omistaja-kasvattaja-treenaaja-huoltaja-Marjo saivat olla todella tyytyväisiä päivän saldoon! Keskinopeudeksi kisassa muodostui 53 km:n matkalla 13,47 km/h.

Todellisuudessa keskinopeus lienee ollut lähempänä 15 km/h, huomioiden lähdön viivästymisen ja harhaan ratsastuksen. Seuraavaksi Kitkatuli startannee Ypäjällä 11.6. kansainvälisissä YES-kilpailuissa CEI1* 80 km:n matkalla ratsastajanaan Sanna Niemelä tai Marjo Iso-Jaakkola.

Toinen päivän Sisuratsukko oli Susan & Tessa 30 km:n seuraluokassa. Ihanneaikakilpailussa ei laiteta ratsukoita paremmuusjärjestykseen, vaan kaikki maaliin ihanneajassa tulleet ja eläinlääkärintarkastuksen läpäisseet ovat tasavertaisia voittajia. Pirttikosken kilpailussa maksiminopeudeksi oli annettu 12 km/h ja miniminopeudeksi 8 km/h. Susan ja Tessa olivat kumpainenkin elämänsä ensimmäisissä matkaratsastuskilpailussa, mutta sepä ei menoa haitannut! Päinvastoin, "tytöt" olivat matkakisoissa kuin kotonaan. Tessa piti suomenhevosten (ja SISUratsujen) lippua korkealla selvittäen useiden ratsukoiden mielestä vaativat sillanylitys- yms. kohdat kuin vettä vaan. Lisäksi Tessa ihastutti kanssakilpailjoitaan hienolla "matkalaukallaan" muiden taittaessa ravilla matkaa - ja Sussu sai taas olla ylpeä silmäterästään! Susan & Tessa tulivat maaliin hyvävoimaisina yhdessä ratsukon Tiina Vilpas - Exter Birdland (UrHu) kanssa, nopeimpina luokassaan. Molemmat ratsukot selvittivät eläinlääkärintarkastukset ja saivat hyväksytyt tulokset nopeuden ollessa erinomainen 11,62 km/h.

Susanin ja Tessan matkaratsastusura siis käynnistyi erittäin lupaavasti ja seuraavana tavoitteena on hyväksytty suoritus 30 km:n aluekilpailusta. Seuraavan kerran parivaljakko starttaa matkaan näillä näkymin Sisuratsukoiden omissa tulevissa matkakisoissa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tessarossa BIS1 (24.5.2009)

Hessi-tallilla, Urjalankylässä, järjestettiin 9.5.2009 kaikille hevosille ja poneille avoin harjoitusnäyttely. Tuomarina toimi Johanna Kyrö. Näyttelyyn oli ilmoittautunut peräti 53 hevosta ja ponia, joista lopulta 47 ilmestyi paikalle näyttelypäivänä. Näiden joukossa oli mukana Katri Suomen ja Mika Saaren omistama 3-vuotias nf-ori My Quercus, Katri, Kaisa ja Kristiina Suomen omistama 5-vuotias russ-tamma Vilppulan Daisy sekä Susan Tekarin omistama 11-vuotias sh-tamma Tessarossa.

Hevoset ja ponit arvosteltiin luokissaan laatupalkinnoin. Vilppulan Daisy "Daisy" palkittiin luokassa Ponitammat II palkinnolla ja sijoitus seitsemän ponitamman joukossa oli neljäs. Daisyn esittäjänä toimi Elli Marttila. Luokan voitti 17-vuotias Heidi Sindan omistama wm-tamma Stella Elona, joka toimii Hessi-tallilla opetusponina. Luokassa 2-3-vuotiaat ponit My Quercus "Topi" palkittiin Katri Suomen esittämänä niin ikään II palkinnolla ja sijoitus viiden ponin ryhmässä oli hienosti toinen! Luokan parhaaksi valittiin Anu Laamasen 3-vuotias russ-ori Lusty Flax, joka lienee tulevaisuudessa varsin varteenotettava sulhasehdokas Daisy-ponille.

Päivän sankareiksi nousivat kuitenkin Tessarossa "Tessa" ja esittäjänsä Laura Tekari. Tessa palkittiin luokassa Hevostammat upeasti I palkinnolla ja se valittiin seitsemän tamman joukosta parhaaksi! Näin ollen Laura pääsi esittämään Tessan Best In Show -kehässä yhdessä kahdeksan muun luokkavoittajan ja I palkitun kanssa. Päivä oli pitkä, kylmä ja sateinen, mutta turhaksi reissu ei jäänyt - kaikkea muuta! Tessa nimittäin valittiin näyttelyn parhaaksi suomenhevoseksi ja lisäksi koko näyttelyn parhaaksi eli BIS1:ksi yhteensä 47 upean hevosen ja ponin joukosta - mikä jättipotti! Palkinnoksi Tessa ja Laura saivat sylin täydeltä ruusukkeita ja pokaaleita sekä rehusäkin. BIS2 oli Stella Elona ja BIS3 Marjo Kankaisen omistama 1-vuotias minishetlanninponitamma Fantas Dancing Queen.

Tessarossa (i. Turo, e. Mimosa, ei. Tosi-Pinko) on monipuolinen lahjakkuus. Tessan omistaja Susan Tekari ja siskonsa Carolina Saarinen ovat kilpailleet Tessalla sekä koulua että esteitä aluetasolla. Liikettä ja lennokkuutta riittää kouluun ja ponnua esteisiin yllin kyllin. Uusin Tessan aluevaltaus on matkaratsastus; Susan ja Tessa starttasivat 21.5. Kalvolassa 30 km:n seuraluokassa ja saivat hyväksytyn suorituksen erinomaisella nopeudella 11,62 km/h.Myös fysiikkapuoli siis on kunnossa Tessalla, joten treenataan myös ajaen. Monipuolisuus on siis ainakin Tessalla hallussa - kuten kunnon SISURATSULLA aina!Webdesing Pumpulienkeli.com
Otsikot kuvat: Sisuratsukot, Pumpulienkeli.com, Pablo Harju, Pumpulienkeli.com